Hukukta gerekçeli karar ne demek?
Gerekçeli karar, yargılama sonunda mahkemenin kararının dayandığı gerekçeleri içeren karardır.
Gerekçeli karardan sonra ne olur?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.
Gerekçe yazmak ne demek?
Gerekçe; Hükmün dayanağının akla, hukuka ve önemli olaylara uygun olarak açıklanmasıdır. Gerekçe, dosyada yer alan bilgi ve belgelerin yerinde değerlendirildiğini gösterir; Geçerli, hukuka uygun ve yeterli olmalıdır.
Gerekçeli karar alındıktan sonra ne olur?
Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra taraflardan hiçbiri karara itiraz etmezse, itiraz süresi geçtikten sonra karar kesinleşir. Mahkeme karar hakkında kesin tutanak düzenler ve boşanma sicil müdürlüğüne bildirir.
Gerekçeli kararın hukuki sonuçları nelerdir?
Gerekçeli karar, mahkemenin kararının hukuka uygun olmasını sağlayarak keyfiliği önler. Mahkemenin kararından haberdar olan taraflar, kararın gerekçesine dayanarak beğenmedikleri kararlara karşı itiraz, temyiz veya daha üst bir yargı merciine başvurma gibi yasal yollara başvurabilirler.
Gerekçeli karardan kaç gün sonra tahliye edilir?
5. Tahliye emrinin icrası İcra için, icra mahkemesinin tahliye emrinin hukuken bağlayıcı olması gerekmez. Ancak tahliye emrinin icra edilebilmesi için, tahliye emrinin kiracıya duyurulması veya bildirilmesinden itibaren on gün geçmesi gerekir.
Gerekçeli karar teslim alınmazsa ne olur?
Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar, talep üzerine taraflara ve ilgili taraflara tebliğ edilir. Kararın tebliği, kararın ilgili taraflara iletilmek üzere posta yoluyla gönderilmesi anlamına gelir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Gerekçeli kararın tebliğ masrafını kim öder?
Kendisine bildirim yapılmasını isteyen kişi, bildirimin masraflarını karşılamak zorundadır.
Gerekçeli karara nereden bakılır?
UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadardır?
Yapılan değişikliklerle, kanun yoluna başvurma ve itiraz etme süresi, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta olarak belirlendi.
Gerekçeli kararın tebliğini kim ister?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar tutanağa bağlandıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilirken, hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmedikçe tebliğ edilmez.
Gerekçeli karar yazıldı simdi ne olacak?
Gerekçeli karar yazılı ise, avukatlar veya vatandaşlar tarafından UYAP’ta yapılan talep sonucu alınmış sayılabilir ve ilgili talepte “gerekçeli karar yazılmıştır” notu yer alır. Bu ifade, gerekçeli kararın yetkili mahkeme tarafından yazıldığı ve UYAP’a kaydedildiği ve tarafların görüntülemesine açık olduğu anlamına gelir.
Gerekçeli karar nedir sonucu?
Hukuk yargılamasında gerekçeli karar Ayrıca, hükmün sonunda, gerekçe tekrar edilmeden, her bir başvuru hakkında verilen hüküm, taraflara yüklenen borçlar ve sağlanan haklar sıra numarası altında; şüphe veya tereddüt yaratmayacak şekilde açık bir şekilde gösterilmelidir.
Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, kararın kesinleştiğini gösteren bir temyiz dosyasının sunulması kaydıyla, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptir.
Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadardır?
Yapılan değişikliklerle, kanun yoluna başvurma ve itiraz etme süresi, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta olarak belirlendi.
Gerekçeli karar 1 ay içinde yazılmazsa ne olur?
HUMK’daki bu süreler mahkemeler içindir ve doğası gereği aşağılayıcı değildir. Bu sürenin bitiminden sonra gerekçeli kararın düzenlenmesi kararın geçerliliğini etkilemez.
Gerekçeli karar nasıl görülür?
E-devlet dosyanız hakkında talepte bulunduğunuzda “Gerekçeli karar düzenlenmiştir” notunu görebilirsiniz. Bu ifadeyi gördüğünüzde, ilgilendiğiniz dosyanın kapatıldığını ve bir karar verildiğini anlayabilirsiniz.
Gerekçeli kararın tebliğ masrafını kim öder?
Kendisine bildirim yapılmasını isteyen kişi, bildirimin masraflarını karşılamak zorundadır.