Maki Türkiye’de nerede görülür?
Türkiye’de çalılık bitki örtüsü Akdeniz ve Ege bölgelerinde, özellikle de güney Ege kıyılarında en yaygındır. Marmara ve Karadeniz kıyılarında daha az yaygındır. Çalılık bitki örtüsü dünyanın diğer bölgelerinde de bulunur, ancak bunların bulundukları bölgeye bağlı olarak farklı adları vardır.
Makiler soğuğa dayanıklı mı?
Yaprakları her daim yeşil olan Macchia kuraklığa dayanıklıdır ancak soğuğa pek dayanıklı değildir. Makilerin yaprakları su kaybını önlemek için keçeli veya mumsu bir reçine tabakasıyla kaplıdır. Ortalama yıllık sıcaklık 15–20 °C iken, ortalama yıllık sıcaklığın 600–1000 mm olduğu bölgelerde bulunurlar.
Maki yıl boyu yeşil kalır mı?
Maki bitkisinin yaprakları yıl boyunca yeşil kalır.
Maki bitki örtüsünde hangi hayvanlar yetişir?
İlçede, arazinin engebeli ve eğimli olduğu, tarım arazisinin sınırlı olduğu ve çalılık bitki örtüsünün bulunduğu alanlarda tüylü keçi yetiştiriciliği yaygındır. Ormanlara zarar verdiği için ormanlarda, orman kenarlarında ve etek köylerinde yasaklanan tüylü keçi giderek geri çekilirken; koyun sayısı artmaktadır.
Maki bitki örtüsünün özellikleri nelerdir?
Macchia, ortalama 1 ila 2 metre yüksekliğinde ve kışın yapraklarını dökmeyen derimsi yapraklara sahip küçük ağaç veya çalılardan oluşan doğal bir bitki örtüsüdür. Sadece Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde görülür. Bazen iki metreden uzun çalılar ve ağaçlardan oluşan topluluklar da oluşturabilir.
Makilerin tahribi sonucu ne olur?
Akdeniz bölgesinde bulunan maki elemanları veya çalılar ve çalılıklar ormanların tahribiyle oluşmuştur. Bunların tahribi, phrygana adı verilen alçak çalıların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Böylece, ormanın tahribatla gerileyen gelişimi bodur çalılara ve hatta bozkırlara yol açmıştır.
Zeytin ağacı maki mi?
Makiliğin başlıca türleri: Defne, mersin, kocayemiş, zakkum, zeytin, harnup ve kermes meşesidir.
Akdeniz ikliminin özellikleri nelerdir?
Çok sıcak, kurak ve güneşli yazları, ılık ve orta yağışlı kışları olan subtropikal iklim tipi.
Ege’nin bitki örtüsü nedir?
Habitatlar: Akdeniz bitki coğrafyasının etkisi altındaki alanın büyük bir kısmı ormanlar ve çalılıklarla kaplıdır. Bitki örtüsü, kayalık alanlarda bulunan garig, holm meşesi maki toplulukları ve seyrek kızılçam ormanlarından oluşur.
Yalancı maki nedir?
Pseudomachi (sahte maki), Karadeniz kıyısındaki ormansızlaşmanın sonucu olarak gelişen maki benzeri, nemli çalı topluluklarına verilen isimdir. Çalı türleri ormanların bozulduğu yerlerde gelişir. Akdeniz iklim kuşağının dışında, bu iklimin hakim olduğu nemli bölgelerde, nemli türler maki türleriyle de karışır.
Karadeniz’in bitki örtüsü nedir?
Karadeniz ikliminin özelliği olan bol yağış nedeniyle zengin bir orman yapısına sahiptir. Kıyıdan yüksek kesimlere kadar uzanan çam, kayın, meşe, köknar, gürgen ve dişbudak gibi ağaçlar bu zengin orman yapısını oluşturur.
Lavanta maki mi garig mi?
Garig, Akdeniz ve Ege kıyılarında makilerin tahrip olduğu alanlarda bulunan, çok kısa, dikenli çalılardan oluşan bir bitki topluluğudur. Lavanta, kekik, funda, yasemin ve süpürge gibi türleri vardır. Frigana olarak da adlandırılır.
Maki bitki örtüsü en çok hangi bölgemizde görülür?
Macchia bitkileri; Bodur ağaç ve çalılardan oluşan topluluklardır. Görüldüğü yerler Ege ve Marmara bölgeleri, özellikle Akdeniz bölgesidir. Bozkır bitki örtüsü: Kurak ve yarı kurak bölgelerdeki bitki örtüsü, ilkbahar yağmurlarında yeşile, yazın ise sarıya dönen çayırlar, otlar ve çalılardan oluşur.
Kışın yaprak döken ağaçlar hangi iklimde yetişir?
Yaprak döken orman biyomu Orta kuşakta, nem ve yağışın yıl boyu yüksek, kışların sıcak, yazların serin olduğu ılıman iklim bölgelerinde bulunur.
Büyükbaş hayvancılık hangi iklimde yapılır?
Hayvancılık ağırlıklı olarak ılıman ve nemli iklimlerde yapılır ve bu iklim koşulları en verimli sonuçları elde etmede son derece etkilidir. Türkiye’de sığır yetiştiriciliği faaliyetleri sanayi ve tarıma bağlı olarak gelişmektedir.
Çayır Türkiye’de nerede görülür?
Türkiye’de alpin çayırlar Doğu Anadolu Dağları, Toros Dağları ve Kuzey Anadolu Dağları’nda bulunur. Alpin çayırların olduğu bölgelerde ağaç yetişmez. Bunun nedeni yağış eksikliği değil, düşük ortam sıcaklığıdır.
Kocayemiş maki mi?
Tipik Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerdeki makilerin başlıca türleri; çilek (Arbutus unedo), sandal ağacı (A.andrachne), funda (Erica arborea), süpürge otu (Calluna vulgaris), menengiç (Pistacia terebinthus), sakız (Pistacia lentiscus), mersin (Pistacia lentiscus), harnup (Ceratonia siligua), meşedir…
Psödomaki Türkiye’de nerelerde görülür?
Pseudomachi’ler Marmara ve Karadeniz kıyılarında görülebilir. Maki türleri yapraklarını dökmezler çünkü Akdeniz ikliminde kışlar ılımandır. Karadeniz kıyısında kışlar daha soğuk olduğundan bazı türler yapraklarını döker.
Lavanta maki mi garig mi?
Garig adı verilen bu bitkilerin en önemlileri; Karadeniz kıyısında ormanların tahrip edildiği yerlerde lavanta çiçekleri, dikenli çalılar, süpürge çalıları, labdanum, yasemin ve fundadır. Bunlara “sahte maki (pseudomaki)” denir.